Blog dosud nebyl aktivován. Jako potvrzení Vám byl odeslán e-mail, obsahující aktivační klíč. Pokud jste vlastníkem tohoto blogu a nedostali jste aktivační e-mail, nebo jste jej omylem smazali, přihlaste se prosím a nechte si jej poslat znovu.

Odrůda Belana - typ AB

18. září 2009 v 12:56 | Standa
  • rané
  • vhodné k uskladnění až do jara
  • varný typ AB
  • vhodná na loupání, jako přílohové i jako salátové


Odrůda BELANA je velmchutí. Varný typ se označuje jako A/AB. Středně velké hlízy jsou oválné, slupka žlutá a hladká, očka mělká, dužnina sytě žlutá. V syrovém stavu a ani po uvaření dužnina netmavne. U hospodyněk je velmi oblíbená a žádaná. Díky svémi tvaru a slupce je vhodná i na loupání. Jedná se o prémiovou odrůdu u prodejců a znalců brambor.







Recept z europlantu:
Pikantní bramborový dort: Na přípravu budeme potřebovat: 650 g brambor odrůdy (Belana), 3 vejce, mléko, 1 velký pórek, 300 g anglické slaniny, kypřící prášek, pšeničná krupice, sůl, pepř, muškátový ořech, tuk. Omyjeme 400 g brambor, vložíme do vařící vody a vaříme 20 - 25 min doměka, scedíme, oloupeme a horké je prolisujeme. Pak brambory smícháme s 1 vejcem, l lžičkou kypřícího prášku, 4 lžícemi pšeničné krupice a vydatně ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Těsto vložíme do vymaštěné rozpínací formy a předpečeme ( cca 180°C ) 15 minut. Mezitím očistíme l velký pórek, který podélně rozpůlíme, důkladně omyjeme, nakrájíme na nudličky dlouhé asi 5 cm. Omyjeme, oloupeme je a nakrájíme na tenké plátky. Na kostičky pokrájíme 300 g anglické slaniny. Na předpečený korpus poklademe 150 g slaniny s pórkem. Povrch vějířovitě pokryjeme bramborovými plátky a posypeme zbytkem slaniny. Rozšleháme 2 vejce s 250 ml mléka se solí a muškátovým oříškem. Tímto mlékem přelijeme bramborový dort a ještě jednou pečeme asi 25 minut.
 


1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.